台南 吉米宅

「家」既是”具象”的生活空間,又指昇華至情感的”抽象”概念
Home is not only a specific living space, but also an abstract emotional concept.

藥師吉米是當紅的知名部落客,跨足旅行、攝影、美食、科技等的自由作家。「家」不僅是工作的中心,也是生活本身,工作與生活行為共同存在,希望能打造出處處是風景的空間,得以激發寫文靈感及為穿搭拍攝加分,「家」成為他們不受束縛、任意表現的舞臺。他們用一生的夢想搭建能與自己對話的空間,儘管足跡踏遍世界不同角落,「家」,始終是最讓他們想佇足停留的地方。身為自由工作業者的他們有著自我審美觀和生活情趣,根據多元工作領域的獨特視角,將自己的生活哲學、設計理念及創意思維融入家中,企圖透過空間設計呈現出來,找到家在工作與生活中的角色與價值。因此我們沒有限定空間的性質,其功能會依據人的狀況而產生各種變化。
Pharmacist Jimmy is a well-known blogger across traveling, photography, food, and science and technology etc. Home is the center of their work, while it is also their life. Their work and life exist in the same time, trying to make scenes everywhere in this house for inspiring writing and taking picture well. Home becomes their stage of unrestricted and arbitrary performance. They spend all their dreams in making a space for having a conversation with themselves, wherever you go, home is the place which you would like to stay all the time. As a freelancer, they have their own tastes and lifestyles. According to their unique vision in multiple field, they put their life philosophy, design aesthetics and creative ideas into their house. To find out the character and value of home in their life and work through interior design. We do not need to limit the function of the space changing in terms of their conditions.

以高飽和的色彩與純粹簡練的構圖,通過不同的材質拼接,糅合出無限的驚喜角落室內與室外交接處,內縮後產生的L形戶外空間,造就了雙面採光的優質條件,為此基地注入充足光線及大量綠意的披覆空間,隨著時間或氣侯變化而變動。一樓工作室空間藉由多樣Loft材質元素,堆碶出攝影師的氣質。貫穿此長形空間的格子開放櫃框架設計,使業主的收藏品得以和紅磚牆完美融合,一件件收藏品在流暢的動線上展現開放姿態,盤多模地板營造出的冷調充滿整間屋子。從木質框架的玄關進入到室內,直達底端充滿綠意的後陽台,空間巡禮好似觀看一部電影,不同的場景在轉角處相繼出現。其開窗設計搭配鐵件烤漆隔柵分割,讓原本單調的車庫空間蛻變成收藏mini-cooper的展示櫥窗。利用玻璃磚牆取代傳統樓梯扶手,讓樓梯間變得明亮寬敞,光線從樓梯踏面傾瀉而下,暈染於一大片能留住光陰腳步的盤多模地坪,營造出精實而不粗獷的微工業風。

Composing with high saturated color and concise figures by stitching through different materials to couple unlimited surprise corners.Producing a retracted L-shaped outdoor space in the junction of outdoor and indoor. Double-sided lighting providing plenty of light and greenery endless according to the changes of time and climate. The studio with various loft elements stacking the photographer's temperament in the first floor. The framing design of lattice cabinet through the oblong space making their collections blended with the red brick wall perfectly. And the collection exhibits on to another in one smooth movement with the pandomo floor creating a cool flow through the house. From the wooden frame of entry hall to the back of the house, where a greenery balcony is located, walking through the space is like going to a movie, where one scene after the other gradually reveals itself, as you turn a corner. The monotonous garage space becomes the display window for mini-cooper because of the design of painted iron grid. We pulled down the original handrail to adjust the structure for a best vision in the house by glass brick wall. Natural light pouring down the tread of stairs smudging to the pandomo floor, to make exquisite but not rugged style of micro industrial loft.

以自然的細微變化補捉時間的軌跡, 承載著關於生活點滴的情感與記憶
A space with the memories and emotions about life through tracking the time with subtle changes of nature.

二樓選用柔韌木質、白色布藝、灰色清水模和綠色植生牆等自然樸拙的元素搭配,圍朔出理性而簡潔的空間。端景櫃內的原木支段潛藏著雨水、陽光、鳥語及芬芳的細語,其表面肌理能喚醒心靈深處的本能,讓浮動的心重歸平靜。我們將前陽台與室內相接的牆體拆除,取而代之的是寬敞的曬太陽空間。並用大面透明玻璃做隔間,讓室內地坪得以延伸,模糊內與外的界線,不但可以增加自然光的攝取,室內空間也跟著遼闊。於對牆的是混凝土澆灌出的清水模電視牆面搭配鐵件烤漆平台,讓空間呈現出不加修飾的自然手感;強化玻璃隔間則具高度穿透性不干擾視覺,平滑的特質也與看似粗獷卻柔滑感十足的電視牆面產生一種協調的呼應。空間中,不同層次紋理的白與戶外的綠意間穿插擁有大自然魅力的木質量體,有別於一般界定空間架構的手法,創造出模糊的中介空間,中島搭配木質長桌延續至核心空間,串連雙邊的窗景,與自然做進一步的對話。

Put natural materials including soft wood, white fabric, gray concrete and greenery together to make a rational and simple space. Logs in the cabinet containing the code of rain, sunshine, twitter and flower, and the texture have the ability of waking and comforting our mind. Part of existing wall was demolished and reconfigured to create a generous buffer space for basking in the sun. Whole transparent glass let the interior floor extend extremely, that blurry the boundaries between inner and outer. Not only enhancing natural lighting, but also expanding the interior space. The opposite space presents a natural touch without modification by using large volume concrete in the walls with painted iron platform. The tempered-glass compartment allows the visual sense through space without any interruption. The smooth glass forms a coordinated respond with the smooth concrete wall. Wooden volume owing the charming of mature which intersperses between different gradients of white and outdoor greenery in this space. It is different from general method of defining the space structure to create an ambiguous space. The island with wooden table stretching to core space to connect double-side scenes and further dialogue with nature.

用四壁記錄生活的痕跡,日常奏出溫柔的力量
Home keeps track of our life and daily life breeds strength of tenderness.

家,是一個私密且任性的空間。業主喜愛任意的擺設傢飾,藉以容納或誘發更多可能性的連結與事件。在工作和感受生活的過程中,「隨意」的存在也很重要,因此角落裡隨處可見親手繪製的畫作、從日本扛回來的小木馬及特色模型,在享受溫暖陽光和舒適角落的同時,還可以幫助他們有效地思考或發呆,讓生活持續發生更多的超現實微光。屋內擺放的各國藝品,隨手翻閱的設計及旅遊書籍等,都是業主寫作及拍照的靈感來源。我們以光線妝點每層空間,午後光影變化與兩人作品同樣細緻,為白色牆面增添深度與紋理,並為空盪環境創造質地、記憶與情緒。

Home is a personal and capricious place. The owners prefer to furnish their decoration casually for containing or inducing more possible events and links. It is important to embrace randomness as well in the process of working and feeling life. Therefore, there are paintings, wooden horse and characteristic model everywhere. To enjoy natural light and cozy corners allowing me to think efficiently or dazing, to make life having more surreal glimmer continuously. They inspired by artworks from the worldwide, design and travel magazines etc. in the house. As subtle as their own works, the infinitesimal variation of an afternoon ray of light on its way across the wall fills with depth and texture the white wall, and creating a space were emptiness has texture, memory and emotion.

78