Stacking – Stepping Home

疊加‧蝶家公設空間

Completion Year: 2020

Location: Taoyuan

家的模樣-重構人際社群再鏈結

The Look of Home – Re-Connection of Re-Constructed Social Group

鄰近桃園高鐵站的青埔特定區,近年在高鐵人流的帶動下快速發展,大尺度的大樓社區相繼出現,吸引眾多年輕族群進駐置產,成為中壢都會區周遭的新興開發區域。本案即鄰近桃園高鐵站,擁有中壢都會區內面積最大的公設區域,在與設計團隊溝通後,將五幢各自獨立的住宅大樓藉由跨社區整合,共享一個巨型的公共空間與入口大廳,透過合併後的公共區域串聯不同大廈內的住戶,將其打造成為一個兼具社交與藝術生活的場域,進而在空間促狹,互動疏離的大樓住宅中,創造人與人、家庭與家庭之間的人際與社群鏈結。

Under the growing influx of traffic of high-speed rail in recent years, the nearby Chingpu Special District has rapidly developed with the gradual emergence of large-scale residential communities which attracts many young home-buyers and becomes a popular residential area in the Chungli Metro Area.This design project is adjacent to the Taoyuan High-Speed Rail Station with the largest floor area of pubic amenity space in the Chunli Metro Area. The design team connects five stand-alone residential buildings with cross-amenity integration such as the shared public amenity space and the entrance lobby. The combined public area connects residents from different buildings and provides social functions and artistic values. In turn, it creates the interpersonal and community connection between residents and their families in the residential buildings in limited interior spaces and sporadic interaction.

社交生活-疊加之盒,跳耀之島

Social Living – Stacked Boxes as Social Stepping Stone

當都市化發展成為一種全球趨勢,越來越多家庭在生活考量下選擇居住在公寓大樓內,平日的活動空間與社交生活皆被限制在狹小的家宅斗室,這也成為當今都市生活的寫照。此一居住思維,與「人」作為眾多群聚生物的一員、強調社會性的價值精神背道而馳,當代都市人不該只框限在方盒般的格局裡生活,透過大型公設場所,讓居住在大樓社區中近400戶的家庭產生碰撞、創造對話,成為設計的一大核心概念。團隊以「疊加之盒」為概念,在寬廣、方正的大廳中央,藉由不同層次、尺度與高度的地坪皮層疊合,形成猶如跳島般的巨型板塊,大廳櫃台圍繞於外側,板塊中央以平台型鋼琴、雜誌書報櫃與沙發座椅,建構出人們可以不同動、靜態模式連結、互動的空間區塊。跳島之外,沿著長向兩側牆面的休憩區以三層木格柵為隔間,區隔起一個個獨立中又彼此穿透的談話場域,五棟社區住戶的信件櫃,也巧妙地被隱身在大廳一隅的隔柵之內,創造出人與人駐留、認識、交談的地帶。

As urbanization has become a global trend, many families have opted for inhibiting residential buildings with limited interior space such as daily private living and public social areas, which epitomize the contemporary urban living paradigm. Such residential living discourse has contravened the notion of community living and advocated for optimized interactions amongst community-inhibiting members of approximately 400 families, which is one of the significant design core values of this project. With the design concept of “Stacked Boxes,” the interior plateaus, stacked in different layers, dimensions, and floor heights, are placed in the middle of the spacious entrance hall with the public service counters and feature a grand piano, reading areas, and lounge space. It constitutes an interconnected social networking realm of various interactive dynamics. In addition to the plateaus in the public space, there are many independent yet interrelated lounge boxes demarcated by a three-layer timber grille while the mailbox rooms are meticulously concealed within one of the corners in the entrance hall as a domain where residents may linger, familiarize themselves and socialize with one another.

藝術生活-藝廊概念打造的美學家

Artistic Living – Maestro of Gallery Concept

除了大廳以簡練的設計、高雅的莫蘭迪色系應用,結合鋼琴吧、書報區…等設施,為空間形塑具藝術性的五感美學氛圍,開放式空間也透過不定期的課程與活動,放大空間效益以提升居民的生活質感。除了共享大廳與各種公設空間的藝術氛圍與活動營造外,藉由在大廳到各個社區梯廳間的動線廊道設置專屬藝廊空間,以藝術妝點生活。五幢高樓社區有各自獨立的梯廳出入口,五個專屬動線過廊,我們以五種不同動物-羊駝、熊、鶴、鹿、象,分別代表五個不同社區的特質,分別以此為主題找了新銳藝術家對此進行創作,並體現在各個藝廊空間的藝術呈現中,除了增添空間的藝術性,也藉此轉化住戶進出家宅,由外至內,由公共到私密的心境轉換。

Apart from applying minimalist design and classic Morandi color series (e.g., a piano bar and reading area), the design team creates an artistic sensorial aesthetic ambiance, and the open spaces have served to optimize its spatial benefit through workshop events and activities in optimizing the living standard of the residents. Besides the shared lobby space, the accompanying artistic aura and social activity programs are made in the public spaces, there are designated art-gallery-like areas traversing the main entrance hall, the circulation areas, and individual entrances to each of the residential buildings. There are five distinct themes of alpaca, bear, crane, deer, and elephant, which are used to depict five different community characters. Each of them is commissioned with up-and-coming artists to compose distinguished artistic articulation of each gallery space in aid of a processional spatial transition between the interior and the exterior, and transformation between the private and the public.

143