十八重奏

變動地景-共譜十八重奏的空間躍動
Variable Landscape – Dynamic Spatial Movement

錯落層次-精準軸線建構的複合式空間隱喻
Interwoven Layers – Composite Spatial Metaphor Constructed by Precise Axis

鄰近愛河畔,與大型溼地公園僅咫尺之遙的高雄都會中心內,一幢二十四層高的現代風格住宅新廈,昂然屹立於低矮樓房環繞的舊市區內,以黑、白兩色為基底的外觀,透過強調垂直向線條錯落分割的設計,營造出簡約、俐落,充滿年輕氣息的視覺氛圍。以現代風格呈現的空間樣貌,由外部一路延伸至室內,在善用空間原始條件的前提下,我們以室內地景的錯落層次為主體,透過精準的軸線分割與配置佈局,搭配精妙的借景隱喻,營造出極具多變氛圍與彈性使用方式的公共場域。

Next to Love River, in close proximity to a major wetland park inside a Kaohsiung Metro Area, a twenty-four story modern residential tower, situated amongst old low-rise buildings, and with the design of black and white appearance, verticality vector with intersecting line work, it created a simple and energetic visual ambiance. With a modernist styling spatial appearance, from the exterior to the interior, as well as the premise of original spatial condition, resulting in variable ambiance and flexible program public domain, having interior landscape as the main spatial body, having meticulous borrowed-scenery metaphor and precise axis and layout composition.

複合大廳-錯落平台組織的多元生活地景
Composite Lobby – Diverse Living Landscape of Multi-valent organization

右側大型挑空則為大樓的主要接待場域。在大尺度區域內,我們以後側垂直向的梯間動線為空間轉折端點,以大小、尺度、高層各有不同的平台,參差、錯落地共構出仿若地景藝術般,不規則狀的銜接台階,解決了垂直動線不明確、不便利的缺點,並連結後方具有高差的景觀。轉折處的大面平台,則以成排落地窗與室外水景樹牆為端景,創造出層次分明的內外空間中介。不同高低參差佈局的室內地景設計,讓場域增添了多重使用的可能性,既可為接待區域,亦可做為講座、音樂會及社區交誼使用。

With the large atrium on the right-hand side as the main reception area of the tower, within such large area, the stair circulation path as the inflexion point of the space, with size, dimension and levels of different platform mingled in producing a landscape of irregular stair pockets as a solution for uncertain vertical path and inconvenience, in conjunction with the height-differed scenery in the back. With the end-piece vista based on large podium at turning corners with full-height windows and outdoor water view and tree walls, it created layered spatial medium. With the interior landscaping design, it adds to the possibility of multiple programs for the domain, as reception area, space for workshop, music recital and community social events.

虛實之間-以石材、玻璃共築的公共活動場域
Between the Virtual and Reality – The Public Domain Constructed from Masonry and Glass Materials

甫踏入玄關,黑色拋光石材圍塑的開放式廊道,配合上方以鑿井形式呈現的金屬材質天花,以獨有的大器質感,營造賓至如歸的家宅氣勢。廊道左側為接待櫃台與附屬服務空間,細緻的石材紋路,建構與主要過廊一致的沉穩質感。廊道盡頭為電梯梯廳與信箱間,白色系大理石材,向內凹鑿的黑色L型信件櫃設計,信件櫃不再只是個機能物件,而是以更藝術、更優雅的方式軟化整個空間,讓垂直壁面產生連續性的空間效果。位於梯廳右側的開放空間,則利用玻璃材質的通透感,在有限空間內創造視覺放大的效果。透過模糊與虛化的空間邊界,被賦予多重可能性的使用方式,大樓式住宅的公共空間,也有了不同於以往的嶄新面容。

Upon entry, the open corridor made from black gloss masonry materials, complemented by recessed metal material ceiling, in shaping unique grandeur ambiance of a high-end residence. To the left of the corridor is the reception counter and complimentary service area, with its refined masonry pattern, it constructs a stern quality consistent with the main corridor. The end of corridor is the elevator lobby and mail room, in white-color marble material complemented by recessed black L-shaped mail cabinet design, the mail cabinet is not just a functional block but a spatial moderating element in softening the space artistically and elegantly, so that the vertical wall inducing a con tenuous spatial effect. With regards the open space to the right of the stair lobby, through the transparency of glass materials, it creates a visual enlargement in a confined space. Through the blurred and virtualized spatial boundary, the program has been multiplied, as the public space in the residential tower has been given a new meaning.

78