Jiahe Reception Center

未來生活.個性遨遊 A personalized future life

 

公寓住宅-住商合一的微型都會居所

Condominium: urban housing with the mix-use of residential and commercial

本案為嘉和地產公司位於杭州的房地產接待會所,該公司長期致力於推出各種住宅物件,特別是名為「公寓」的新形態住宅。這是一種小面積、低單價,主打住商合一、共享生活而適合年輕人居住的住宅空間。設計團隊在本地產案的前期設計規劃中,為了讓空間獲取最大化的運用,大量採取了挑高設計:拉高的室內空間實際只銷售單層面積的金額,而屋主卻能區隔為上下兩層,形成一個高自由度、滿足複合機能的微型生活場域。這種在全球化發展脈絡下因應城市居住需求產生的空間型態,為缺乏資金的年輕世代提供一種全新的住房解決方案。在公寓內他們得以透過「職住一體」的形式,使職業工作與住居生活在同一場域內完成,而大都會生活中兼顧極高的社會性與理想性。

 

This project is a reception center of Jiahe Real Estate in Hangzhou, which devoted a long time to developing residential properties, especially the new form of housing called “condominium” or “condo”. That is a small area, low unit price, and a residential space suitable for young people to live in, focusing on sharing the integration of residence and commercial.

To maximize space usage, the design team adopted a high ceiling design in this real estate’s preliminary planning. The high-ceiling flat sells for only the same price as a general one while enabling the homeowner to divide it into double levels, forming a compact residence with high freedom and satisfying multiple functionalities. Such a spatial type that developed under the demand for urban living had offered brand new residential solutions for those younger who lack financial capacity. They can work and live in the same space in condos, ensuring high practicality and freedom within urban life.

 

鬧中取靜-市區喧鬧之中的一分靜謐

Breath: tranquility within the bustling city

由於基地位處杭州繁忙的都會區、受到大量車流與吵雜人群的環境所圍繞,因此在會所設計中,團隊應用了合院式規劃營造出曖昧的視覺提示。藉由迂迴動線與建築量體之間精心設計的開孔與間隙,創造出可漫步其中的沉靜空間體驗。在遊走於連續不斷的迂迴動線中,參訪者可以感受庭園內的花草植栽、仰望澄澈的天際,亦或是觀賞池內的湛藍水面。這些悉心安排的錯落景致,讓人們得以自外面的繁忙都會中,經歷一段心境轉折,進入這個鬧中取靜的淨心之所。而這從喧囂轉為靜謐的情境變換,竟頗有柳暗花明又一村的玩趣意味。

 

As the building lot located in Hangzhou CBD, surrounded by heavy traffic and noisy crowd, the design team implemented the courtyard style to create ambiguous visual cues in the reception center’s plan. Thus, a peaceful experience delivered while strolling by the winding trail and those well-designed gaps and holes between buildings.

Walking down the winding trails, visitors can enjoy the greenish garden, clear sky, and limpid ponds. All these details allow people to relieve themselves from a busy urban life into a calm place. Such atmosphere change from intense to tranquil accidentally has an enjoyable feeling.

 

生活方式-個性化與人際互動的空間體驗

Lifestyle: a personalized and interactive spatial experience

接待會所主要用於推廣首段談及的公寓型住宅,這個微型住宅為年輕消費族群提供許多自主機會,具有多重可能性的空間型態使其無論是單純用來居住、工作或是職住一體皆相當合適。且價格方面,相較於一般住宅又更加低廉,讓購屋者有餘裕展現個性化的生活方式。因應這樣的設定,團隊特別於會所內空出一塊社交區域,除了作為洽談區,也可舉辦手工藝課程、職人生活分享等多樣化的住居生活講座,並歡迎周邊社區居民共同參與,服務鄰里。這種多元的空間機能設定,讓接待會所不再只是單純的商業載體,同時也扮演了里民活動中心的功能,回歸該地產企業特有的調性與訴求。

 

The reception center is mainly used to promote the condo mentioned in the first paragraph, a compact residence that offers the young opportunities for autonomy and multiple possibilities of living, working, or mix-using. More affordable than an ordinary house, giving the house-owner the flexibility to present their personalized lifestyle.

In response to this characteristic, the team has set aside a social area to hold various seminars, workshops, and lectures besides meeting sessions. All these activities are open access to neighborhood residents and communities as goodwill and feedback. Eventually, the multi-functionality set the reception center to be more than a commercial carrier, but further acts as a community center, echoing real estate enterprise’s essences and aspirations.

124